Золива Лтд.

Вие сте тука: Почетна » Вести » Маслинарството во Светот
Четврток, 18 Јул 2019

Маслинарството во Светот

Е-пошта

Maslinkite vo SvetotМаслинката е едно од најодгледуваните овошја во светот. Според светстки статистики во 2009 година преку 9,9 милиони хектари земјиште биле насадени со маслинки додека ни половина од тие површини не биле посадени со јаболки и банани. Според организацијата за Храна и Земјоделие при Обединетите Нации 95% од маслинките се одгледуваат во Медитеранот со исклучот на Аргентина која се наоѓа во Јужна Америка. Најголемите 10 производители на Маслинки во светот се:

1. Шпанија со 6,204,700 тони маслинка

2. Италија со 3,600,500 тони маслинка

3. Грција со 2,444,230 тони маслинка

4. Турција со 1,290,230 тони маслинка

5. Сирија со 885,942 тони маслинка

6. Мароко со 770,000 тони маслинка

7. Тунис со 750,000 тони маслинка

8. Египед со 500,000 тони маслинка

9. Алжир со 475,182 тони маслинка

10. Португалија со 362,600 тони маслинка